Genomikeskus Suomeen!
Takaisin

23.05.2018

Genomikeskus Suomeen!

Vuosikymmenien ajan genetiikan tehtävänä on ollut löytää diagnoosi harvinaisia ja perinnöllisiä sairauksia sairastaville potilaille. Tuo tärkeä ja aivan välttämätön tehtävä jatkuu edelleenkin. Sen lisäksi geneettisen tiedon käytölle on tullut uusia mahdollisuuksia kaikkialla lääketieteessä. Geneettistä tietoa voidaan käyttää potilaalle oikean lääkkeen valinnassa, sillä geneettiset muutokset määräävät monien lääkeaineiden vaikutusta ihmisen elimistössä. Geneettisen tiedon avulla, tutkimalla syövän perimää, voidaan joidenkin syöpien kohdalla valita kyseiseen syöpätyyppiin erityisen hyvin tehoava hoito.

Vielä paljon suurempia odotuksia asetetaan sille, että geneettisen tiedon avulla ja yhdistelemällä sitä muuhun terveystietoon, voidaan tehdä uusia ja ehkä peräti käänteentekeviä havaintoja joidenkin sairauksien syiden tunnistamisessa. Se on usein ensimmäinen askel uusien hoitojen kehittämiseen. Sitähän me kaikki toivomme niissä elämäntilanteissa, kun hoitoa tarvitaan.

Meillä suomalaisilla ja Suomella on monia vahvuuksia, jotka voivat auttaa uusien havaintojen syntymistä ja lääketieteen kehittymistä yhä paremmin kunkin potilaan huomioivaan suuntaan. Tätä kehitystä halutaan nyt tukea perustamalla Suomeen Genomikeskus. Genomikeskuksesta saatavaa tietoa on mahdollista käyttää terveydenhuollossa ihmisen itsensä hyväksi, mutta myös ihmisten terveyttä edistäviin ja luvan saaneisiin hankkeisiin. Genomikeskuksessa tiedot ovat mahdollisimman turvallisesti tallennettuna ja voivat lopulta hyödyttää meitä kaikkia!

Kristiina Aittomäki

genetiikan ylilääkäri, HUS

perinnöllisyyslääketieteen professori

Jaa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissa